10/9/19

Refugi antiaeri de la Font Gran (Benissanet – Ribera d’Ebre)

Aquesta jornada la vam començar la jornada a Benissanet per conèixer el refugi antiaeri de la Font Gran que no havíem pogut veure en dues ocasions anteriors. Aquest cop, havíem concertat la visita amb els responsables de cultura de l’Ajuntament i vam poder gaudir d’una molt bona visita a mans d’una guia apassionada per la història de Benissanet.



Benissanet a la Batalla de l'Ebre

Un cop iniciada la Batalla de l’Ebre, Benissanet es convertí ràpidament en un lloc estratègic, com la resta de pobles riberencs, no només per a posar-hi ponts o passarel·les sinó també com a lloc de concentració de tropes i aliments que anaven cap al front, així com per a l’evacuació dels ferits.


Imatge antiga de la Font Gran de Benissanet
Imatge actual de la Font Gran

Galeria del refugi
Passaven els dies i les condicions de vida van anar empitjorant i, poc a poc, la població civil que estava amagada als masos propers al nucli urbà van relacionar-se amb els soldats republicans, sobretot amb el destacament de potabilització d’aigües i, en algunes ocasions, amb l’Estat Major de Líster.
Accés al refugi des de la Font Gran
Galeria interior
Les successives ofensives franquistes van anar desgastant la heroica resistència dels combatents republicans, fins que el 30 d’octubre s’inicià la darrera ofensiva. L’avanç franquista va ser molt ràpid i ocuparen Miravet el dia 4, el dia 6 Benissanet i el 7 Móra d’Ebre. La Batalla de l’Ebre s’acabà la nit del 16 de novembre, quan els últims soldats republicans creuaren el riu per Flix.


Passadissos i arcades de reforç
Galeria reforçada amb volta de totxos
 El que quedà a Benissanet fou la mort i la destrucció. Les fatalitats de la guerra destruïren una part de la població que amb els morts, els exiliats i refugiats, tardà molts anys a recuperar-se de la batalla.


L'obra gairebé no s'ha restaurat des de la seva construcció
Accés al refugi des de Ca Lleixà


El refugi de la Font Gran de Benissanet


Cartell de la guerra civil
Com a conseqüència de la Batalla de l’Ebre i l’aparició constant de l’aviació enemiga bombardejant els mitjans de pas propers a Benissanet, i en alguns casos la mateixa població, les autoritats municipals i militars republicanes que la controlaven, van decidir construir diversos refugis com el de la plaça de la Font Gran, a més d’altres de particulars que es van habilitar als soterranis de les cases, per a la mateixa finalitat.


Casa Bonfill (un dels accessos al refugi)

Punt de ventilació del refugi a Casa Bonfill

Rètol que recorda a Ca Lleixà que s'accedia al refugi des
d'aquesta casa

Ca Lleixà (accés al refugi)
El refugi de la plaça de la Font Gran es va construir entre els mesos d’agost i octubre. En les tasques hi van participar soldats republicans que feien de paleta, excavant i reforçant diversos trams de les galeries amb obra, i sobretot noies joves del mateix municipi (unes 20 noies d’entre 14 i 16 anys) que van col·laborar-hi, per torns i de nit, extraient-ne la terra.


Benet al soterrani de Casa Bonfill
Jordi al soterrani de Casa Bonfill
L’accés actual del refugi és des de la mateixa plaça, amb un passadís de 35 metres, des d’on es divideix en dos trams, un cap a la dreta, d’uns 33 metres, que s’acaba a la boca de ca Lleixà i l’altre cap a l’esquerra, amb un petit passadís de 4 metres que surt a la boca de casa Bonfill.

Punt de ventilació de Casa Bonfill i 
escales d'accés al refugi
Accés al soterrani per entrar al refugi
a Casa Bonfill
Bomba recuperada