10/9/19

Coll del Moro (Gandesa – Terra Alta)

Durant la batalla de l'Ebre, sobre la terrassa que forma el Coll del Moro i damunt d'una necròpolis ibèrica, es va situar l'observatori de l'estat major de l'exèrcit del bàndol rebel. 

Des del Coll del Moro s’havien iniciat els dos contracops franquistes l’agost de 1938: el primer sobre Pàndols (del 10 al 15) i el segon, l’atac des de Vilalba dels Arcs en direcció al Puig Gaeta i Corbera d’Ebre (del 19 al 27), però ambdós fracassaren. Per això, en vigílies del tercer atac, arribà Franco amb la pretensió de llençar l’ofensiva definitiva atacant simultàniament la serra de Cavalls per la dreta, arribant a la cruïlla de Camposines – La Fatarella per l’esquerra i, pel centre, ocupar la Venta de Camposines. Amb aquesta finalitat, el 3 de setembre, Franco uní dos cossos d’exèrcit: el Marroquí, dirigit pel general Yagüe, i el del Maestrat, dirigit pel coronel Garcia Valiño. 

Des d'aquesta posició es dominaven les 
serres de Pàndols i Cavalls
Amb tot l’11 d’octubre, s’hagueren d’aturar després d’haver conquerit Corbera perquè els republicans referen les seves línies i tornaren a atrinxerar-se. Franco vivia a la finca Torre de Ram situada a 3 quilòmetres d’Alcanyís, tot i que cada dia acudia al Coll del Moro. En fracassar l’ofensiva les seves visites al front de l’Ebre foren més esporàdiques.
Trinxeres defensives de la posició
L’observatori del bàndol rebel al Coll del Moro està ubicat sobre una terrassa a 470 metres sobre el nivell del mar, damunt de la necròpolis ibèrica. Les tombes pertanyien als habitants d’un nucli proper datat entre el 600 a.C. i finals del segle III o principis del II a.C. 
Benet
El poble emmurallat, del qual destaca una torre el·líptica de 8,6 metres d’alçada construïda amb pedra seca, està relacionat amb el control de la via de comunicació que anava del litoral cap a l’interior de la península a través de la vall de l’Ebre. 


Panoràmica des del Coll del Moro
L’aspecte estratègic d’aquest indret és la clau per entendre l’ofensiva republicana sobre Gandesa amb l’objectiu d’escometre per darrera les tropes franquistes que estaven atacant el País Valencià. 
Vista des de l'observatori
Iniciada la Batalla de l’Ebre, l’observatori va ser utilitzat per les tropes rebels perquè ofereix una extraordinària panoràmica visual: Corbera d’Ebre a l’est, a l’oest Horta de Sant Joan i enfront, les serralades de Pàndols i Cavalls. Durant tota la batalla fou visitat per observadors militars estrangers i pels principals caps franquistes.


Serres de Pàndols i de Cavalls des del Coll del Moro

Franco al Coll del Moro