10/9/19

Campament del XVè Cos d’Exèrcit (Ascó – Ribera d’Ebre)

En aquesta ocasió hem visitat les restes de les instal·lacions del Campament del XVè Cos d'Exèrcit republicà situat al sector de la Fatarella - Riba-Roja - Ascó.



El 25 de juliol les tropes del XVè Cos d’Exèrcit republicà passaren l’Ebre per Flix, Riba-roja i Ascó. Arribaren a Gandesa però no van poder ocupar-la. En pocs dies, l’exèrcit de la República havia aconseguit ocupar més de vuit-cents quilòmetres quadrats. 


Jordi junt el monòlit en memòria de Manuel Tagüeña

Monòlit en memòria de Manuel Tagüeña
Detall del monòlit en memòria de Manuel Tagüeña
Un cop frenada l’ofensiva republicana, l’exèrcit franquista va anar recuperant, a poc a poc, el terreny perdut i obligaren als republicans a retrocedir. Davant aquest avanç imparable, el 3 de novembre, Juan Modesto, cap de l’Exèrcit de l’Ebre, va encarregar al tinent coronel Manuel Tagüeña, cap del XVè Cos d’Exèrcit, organitzar una defensa esglaonada de les darreres posicions republicanes que havien de permetre la retirada de les tropes per Flix.


Estructura de les construccions del campament

Diferents habitatges del campament
La darrera línia de resistència estava situada al sector de la Fatarella – Riba-roja – Ascó. En aquesta zona estava instal·lat el Campament del XVè Cos d’Exèrcit perquè estava ben defensat, camuflat i amb un gran domini visual sobre el riu, que permetia el contacte continuar amb la rereguarda republicana.


Accés a un refugi soterrat

Entrada d'un refugi

Benet a l'entrada d'un refugi
El campament del XVè Cos d’Exèrcit i el quarter general de l’Estat Major es van situar en quatre terrasses de conreu, orientades d’est a oest i delimitades per alts marges de pedra, aprofitats per a recolzar-hi les cabanes i dependències necessàries per al dia a dia de la tropa, com són magatzems, oficines, latrines, cuines, infermeria, etc., a més de refugis excavats per tal de garantir la seguretat dels acampats. 


Vista de dos nivells del campament
Accés a un dels habitacles

Sostre de l'habitacle
Aquestes cabanes eren d’una sola planta de forma quadrangular, amb finestres a l’exterior i teulada a una sola vessant, construïdes emprant la tècnica tradicional de l pedra en sec. Les més ben condicionades estaven arrebossades amb argamassa i el paviment interior enrajolat, sent probable que aquestes fossin les destinades al comandaments.

Construccions del campament

Refugi
La zona recuperada és la que té més cabanes agrupades, amb tres grups de construccions a la mateixa terrassa i amb un carrer empedrat per facilitar la circulació dels soldats. Cal esmentar dues cabanes cobertes amb cúpules de pedra seguin la tècnica d’aproximació de filades, molt poc habitual en aquestes comarques.

Restes d'una construcció
Benet davant d'una edificació
La vida al Campament del XVè Cos d’Exèrcit no era cap luxe, però comparant-la amb les trinxeres, permetia als soldats unes condicions molt més favorables.


Jordi en un nivell inferior del campament
Restes d'una construcció
Al campament s’hi enviaven els batallons més castigats que s’havien guanyat un merescut descans. Hi podien estar des de poques hores fins a uns dies, el que els permetia dormir sota cobert, menjar calent i ser atesos de les ferides.

Panoràmica des del campament
Segon nivell del campament
De totes formes, el més important no era ni el menjar ni resguardar-se en un lloc segur, el que més es valorava era poder-se dutxar i sobretot bullir la roba per exterminar tots els paràsits (polls, puces, etc.) que els soldats duien a sobre. Mitjançant camions cisterna, es portava aigua des del riu Ebre fins al capdamunt del campament, i es muntava un sistema mòbil de dutxes.


Arcada
Jordi passejant pel campament
Els soldats descansats, nets i amb la panxa plena ja podien tornar al front.


Accés a un dels refugis
Vista des del Campament