10/9/19

Cota 536 'Les Devees' (La Fatarella – Terra Alta)

Les Devees (cota 536), és una de les posicions considerades de rereguarda, fou construïda per tal de defensar la Fatarella per part de l'exercit republicà. 

L’evolució de la batalla, orientada per les forces franquistes cap el nus de Camposines i cap a Pàndols i Cavalls, va allunyar la present posició de la primera línia de combat. És a partir de l’11 de novembre, durant la retirada de l’Exèrcit de la República, que aquesta posició i altres de properes serveix per a frenar l’avença franquista i per possibilitar la retirada. 

Accés als refugis i trinxera en primer terme
Trinxera
Trinxera

Trinxera

Trinxera
La posició de les Devees forma part de la xarxa de protecció del poble de la Fatarella. El refugi que encara es conserva el construeixen els soldats de la posició i l’utilitzen com a cambra per a dormir i lloc de resguard. 
Cràter
Benet dins l'àrea del refugi

Trinxera

Benet
Damunt del refugi s’hi pot veure part de la línia de trinxera, de la qual és ressenyable la seva forma de ziga-zaga que permet reduir l’efecte dels projectils enemics i facilita la defensa. 
Àrea del refugi des d'un altre perspectiva

Entrades al refugi

Entrada al refugi

Jordi a l'entrada del refugi
Originàriament tenia prop de 180 centímetres de profunditat, encara que els efectes de la sedimentació n’ha reduït la fondària a les mides actuals.
Excavació habilitada com a refugi

Boca del refugi

Dins del refugi

Jordi examinant el refugi