26/4/19

Monestir de Sant Pere de Casserres (Masies de Roda – Osona)

En sortir de Tavèrnoles després de dinar, vam apropar-nos al monestir de Sant Pere de Casserres, l’únic de l’ordre benedictí a Osona al terme de les Masies de Roda, situat a la part interior d’un meandre engorjat i molt pronunciat del riu Ter, actualment mig envoltat pel pantà de Sau. 


El Monestir de Sant Pere de Casserres va ser erigit sota el patronatge de la família vescomtal osonenca. La promotora fou la vescomtessa Ermetruit, quan l’any 1006 comprà el domini alodial de Casserres al comte Ramon Borrell de Barcelona, amb la intenció de construir-hi un monestir dedicat a Sant Pere.

Monestir de Sant Pere de Casserres


Amb anterioritat a la construcció del monestir, hi havia en aquest indret un castell termenat documentat des del 898, amb una capella dedicada a sant Pere, que els vescomtes decidiren convertir en monestir. 

Entrada al monestir
Una antiga llegenda diu que el monestir de Sant Pere de Casserres fou fundat pels vescomtes d’Osona i Cardona sobre les relíquies d’un infant dels vescomtes que es conservà momificat, el qual, tres dies després d’haver nascut, va parlar i va dir que no viuria més de trenta dies i que un cop mort el seu cos fos posat dins d’una arca tancada, sobre una mula. Allà on s’aturés l’animal s’havia d’edificar un monestir sota l’advocació de sant Pere. Les relíquies d’aquest infant van ser molt venerades al monestir i quan hi havia sequera es baixava en processó fins al Ter i es mullava l’arca que contenia el nen, en les aigües del riu.

Entrada
A partir del 1012 començà a haver-hi vida comunitària, si bé fins al 1050 l’església monàstica no fou consagrada. Després dels primers abats, Casserres baixà aviat a la condició de priorat, segurament per no poder mantenir els dotze monjos necessaris per a continuar essent abadia.

En monestir és envoltat del pantà de Sau
Aquest monestir va perdre la independència quan, el 1079, va ser unit al gran monestir de Cluny pels vescomtes d’Osona i Cardona, els seus fundadors, per tal d’assegurar-hi la vida monàstica regular. Aleshores Sant Pere de Casserres es convertí en un priorat dependent d’aquest monestir i va esdevenir el centre administratiu de les possessions de Cluny a Catalunya, les quals estaven formades pels petits priorats de Sant Ponç de Corbera i Sant Pere de Clarà, entre altres.


Més endavant, al segle XIII, la comunitat augmentà amb alguns preveres que volien viure sota la regla, i alguns donats, de vegades matrimonis, però mai non va passar de dotze o tretze persones, i els segles XIV i XV la vida comunitària va decaure de tal manera que a finals del segle XV només hi havia dos monjos a Casserres.


L'Hospital on s'allotjaven els peregrins
Els fundadors, vescomtes d’Osona i Cardona, i altres famílies nobles de la comarca com els Tavertet, els Cabrera, els Savassona o els Sau, s’interessaren pel monestir fins avançat el segle XII, l’afavorien amb importants donacions, s’hi feien enterrar, però després ja gairebé no se’n recordaren. 

Hospital i Església

Hospital des d'un altra perspectiva
Fa l’efecte que aquest monestir, fundat pràcticament per dues vescomtesses, fou sempre el lloc preferit de les dones del llinatge dels Osona-Cardona, al qual feien llegats més importants que a la mateixa canònica de Cardona.

Absis de l'església

Tombes antropomòrfiques
Els bisbes de Vic, que en alguns moments intervingueren activament en la vida real del monestir, foren de bon principi protectors decidits de Casserres. Però els despoblaments dels segles XIV i XV i la manca d’entrada de diners dels censos o renders del monestir van marcar una forta davallada per al cenobi. L’endeutament era gran i l’estat material del monestir també era força lamentable.

Façana exterior del dormitori i església al fons

Estris de treball

Reflectori o menjador
L’any 1572 aquest priorat i tots els seus béns es van unir al col·legi dels jesuïtes de Betlem de Barcelona, del qual fou una simple possessió o granja. Però aquest domini es va acabar amb l’expulsió decretada pel rei Carles III el 1767.

Dormitori

Llit i bagul dels monjos
Posteriorment va passar a mans de particulars com la família Arisa-Pallàs de les Masies de Roda que el va mantenir com a masoveria. 

Dormitori

Benet assegut a la trona de la sala capitular

El celler
L’any 1991 el va adquirir el Consell Comarcal d’Osona amb la finalitat de portar a terme, juntament amb la Generalitat de Catalunya, la restauració del conjunt del Monestir durant els anys 1994 a 1998.

Claustre

Columna del claustre


Actualment el monestir alberga una exposició de caràcter permanent on s’interpreta la vida dels monjos a Casserres, mitjançant la recreació de les sales que han conservat la mateixa disposició al llarg dels segles, així com un audiovisual on s’explica la llegenda, la història i el procés de construcció del conjunt monàstic.

Sala capitular i l'scriptórium

Accés al campanar

Mobiliari de la cambra prioral al primer pis
Després de visitar totes les estances, on era l’exposició, i el recinte exterior, vam decidir traslladar-nos a la part exterior del meandre per poder fer fotografies del monestir des d’una perspectiva diferent. No ens en vam sortir i després de mirar de trobar un camí que ens apropes a l’altre riba sense èxit, vam desistir i donar per acabada la sortida.
Maqueta de com estava decorada l'església

Nau central de l'església

Monestir