18/6/21

Monument a la República (Flix – Ribera de l’Ebre)

Abans d’anar a dinar, vam decidir apropar-nos a veure un monument erigit a la República. Situat a la riba esquerra del “riu de dalt”, és una construcció que commemora el final de la batalla de l’Ebre, la més sagnant de la guerra civil espanyola, i recorda l’existència del pont de ferro, la infraestructura que es va utilitzar durant la retirada de les forces republicanes al final d’aquesta batalla.

El monument va ser inaugurat el 16 de novembre de 2009, 70 anys després del final de la batalla de l’Ebre. A l’acte hi van assistir diversos familiars de veterans de guerra que van reviure entre els assistents l’experiència dels seus parents en aquell mateix lloc. Entre els presents hi havia Augusto González, fill de l’enginyer del pont de ferro Teodoro González, que va recordar la lluita del seu pare per la llibertat. També va intervenir Carmen Tagüeña, filla del coronel que va volar el pont: “Recordo que el meu pare va ser l’últim a creuar aquest pont. Va ser un sacrifici de tots els homes en una batalla quan la república ja estava perduda. Van ser uns esforços, no pas d’una guerra civil, sinó d’una batalla contra el feixisme”.

Placa del Memorial a la República. 

Inscripció del Memorial a la República: "En ocasió del setantè aniversari de la Batalla de l'Ebre s'ha erigit aquest monument a la República, per recordar la importància de la convivència, del pluralisme i la llibertat, així com els milers de persones que deixaren la vida en la batalla més cruenta de la guerra civil".


Placa en referència al Pont de Ferro

Inscripció sobre el Pont de Ferro: "A les 4,45 hores del dia 16 de novembre de 1938, el tinent coronel Manuel Tagüeña, un cop tots els seus soldats s'havien retirat a la riba dreta del riu va volar el pont de ferro de Flix, era el final de la Batalla de l'Ebre".