13/2/19

Santuari de Queralt (Berga – Berguedà)

Per acabar la jornada, vam visitar el Santuari de Queralt de Santa Maria de Queralt o de la Mare de Déu de Queralt que està situat al nord-oest del municipi de Berga. 


A l’indret, que segons sembla ocupava el castell de Guillem de Berguedà, si accedeix per un funicular i està compost per Santuari on es venera la imatge de la Mare de Déu de Queralt i un edifici annex que acollí en el seu moment l’hostatgeria del santuari. Es considera també part del Santuari l’església de La Cova on, segons la llegenda, un pastor de Vilaforniu trobà la imatge de la Mare de Déu el segle XIV.
Panoràmica del Berguedà

És una església barroca d'una sola nau central amb dues capelles laterals i un espaiós cambril amb la imatge de la Verge a la part alta, sobre la sagristia, darrere l'altar major. Aquest té tres compartiments, el central dedicat a la Verge amb una capçalera de quatre graons per banda. Les capelles laterals estan endinsades dins les naus laterals. 
Camí a La Cova

Benet

La Cova
L'exterior és força auster i l'església es confon amb la resta dependències del santuari. Està situat dalt de les muntanyes, apartat de qualsevol nucli de població. El més característic potser és el gran nombre d'obertures de tot el complex, que mira cap a la vall per guanyar major lluminositat. El parament és de pedres unides amb morter deixades a la vista i les cobertes, a dues aigües amb teula àrab. Durant la Guerra Civil es va cremar un retaule, que el 1958 va ser substituït per un altre dissenyat per M. Ballarín.
Santuari des de La Cova


Montserrat
La capella de la Santa Cova és un petit oratori adossat a la roca de Queralt, que presenta dues parts ben diferenciades. La inferior, amb uns seguit d'arcs de mig punt sostinguts per grossos pilars de pedra ben treballada i revestida amb formigó i ciment amb diversos bancs; i la part superior de la cova, que presenta una estructura de pedra natural de la Serra de Queralt. Un seguit d'òculs escampats per tota la paret i una entrada de mig punt tancada per una reixa il·luminen l'interior.
Mare de Déu

La Cova

Panoràmica de Berga
La imatge de Santa Maria de Queralt és una talla de fusta del segle XIV, d'estil gòtic. És un exemplar que conserva però trets romànics molt marcats. Es tracta d'una talla de fusta d'uns cinquanta centímetres d'alçada que representa la Mare de Déu asseguda. Amb la mà esquerra agafa el seu fill situat dret damunt el genoll el qual sosté un llibre amb la mà esquerra mentre beneeix amb la dreta. Amb la mà dreta sosté una oreneta, animal que ha esdevingut el símbol de Queralt. El peu esquerre de la Mare de Déu trepitja una mostela.
Jordi a un dels miradors

A 1.157 metres d'alçada

Benet
Des del Santuari hi ha unes magnífiques vistes de la ciutat de Berga i del Berguedà.

Nau central del Santuari

Interior del Santuari

Vista general