13/2/19

Colònia tèxtil Vidal (Puig-Reig - Berguedà)

La Colònia Vidal, també coneguda com a Cal Vidal, és una antiga colònia tèxtil concebuda com un nucli autosuficient, amb habitatges per als obrers, església, escola i d’altres serveis, situada a la riba del riu Llobregat, en el municipi berguedà de Puig-reig. Actualment a les seves instal·lacions hi podem trobar el Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig.

El fundador de la Colònia Vidal va ser Ignasi Vidal i Balet juntament amb la seva família, els "Vidalets". L'any 1882 la família Vidal va comprar els terrenys necessaris per a la construcció de la Colònia i va començar la construcció el 1892 a partir del projecte d'un dels seus propietaris, l'enginyer Vicenç Vidal i Casacuberta. S’acabà de construir a l'any 1901. Ignasi Vidal va morir abans d'acabar les obres i va passar el relleu cap als seus dos fills. La colònia va estar en funcionament 79 anys, des del 1901 fins que va tancar portes l'any 1980.
Església del complex
Les colònies industrials van ser un dels trets característics de la Revolució Industrial de Catalunya. La Colònia Vidal respon al model d'estructura completa d’aquestes colònies industrials. A més dels elements productius (la fàbrica, la turbina amb la corresponent resclosa i el canal, i altres edificis destinats a la producció industrial) i dels habitatges per als treballadors, compta també amb tots els serveis típics de les colònies: església, convent, escola, cine-teatre, cafè, etc. 
Casal de la Dona
Els habitatges de la colònia responen a unes tipologies diferents segons les necessitats: cases unifamiliars de dos pisos unides que formen carrers i blocs més o menys aïllats de tres pisos, amb diferents materials -com la pedra o el maó-. 
Habitatges dels treballadors
Cap als anys 40 del segle XX, la colònia conegué una nova etapa constructiva: s'edificà l'església de la Puríssima Concepció en un estil neomedievalista, la Torre de l'amo, la del director i alguns carrers de cases més.
Safareig
En Benet i jo vam quedar molt decebuts en no poder visitar la colònia. Només era oberta per poder visitar-se els divendres i caps de setmana. Una desinformació des de Turisme del Berguedà ens va fer anar tot i que no estava obert al públic. Ens vam conformar amb visitar el complex per l’exterior sense poder veure el museu.
Xemeneia de la colònia