13/2/19

Castell de Puig-Reig i Església de Sant Martí (Puig-Reig - Berguedà)

Després d’un bon esmorzar i de la visita frustrada a la colònia Vidal, en Benet i jo vam visita dins la ruta dels Templers el castell dels segles X i XI de la Comanda de Puig-Reig.

La primera església de Sant Martí era, també, l’església del castell de Puig-Reig, una petita fortificació encimbellada dalt del turó que dominava l’estreta vall del Llobregat.
Actual entrada al castell
El Castell de Puig-Reig passà a ser propietat de la família vescomtal del Berguedà en una data incerta. Fou aquesta família la que va reconstruir la fortalesa, defensada pel mateix Llobregat i de tres nivells de muralla que tancaven un gran recinte casteller dins el qual es va formar, al segle XIII, la vila de Puig-Reig. L’any 1145 es va construir una nova església de Sant Martí.
Escut Templer
El castell fou donat a l’ordre del Temple l’any 1187 gràcies al testament de Guillem de Berguedà, juntament amb altres possessions com ara el lloc de Fonollet i tota una sèrie de masos repartits entre Puig-Reig i Casserres.
Arcada del castell
El 1231 el rei Jaume I confirmà el testament del trobador a favor del Temple, i a partir d’aleshores el convent Templer fou establert en l’antic castell de Puig-Reig. El 1234 els comanadors encara s’intitulaven “de Cerdanya i Berguedà”, però cap el 1236 ja apareixen documentada la comanda de Puig-Reig, convertint-se en el punt de referència des d’on controlar les possessions del Temple al pre-pirineu i pirineu.
Bandera templera
Amb la supressió de l’ordre el 1312 el castell passà a ser propietat de l’orde de l’Hospital, fins que ja en el segle XV és declarat en ruïna i abandonat.
Façana de l'església de Sant Martí
Posteriorment es tornarà a ocupar com a masia i s’hi efectuaran diverses modificacions de caràcter important (s. XVIII-XIX) fins a obtenir l’aspecte actual.
Església de Sant Martí
Actualment el castell és una propietat privada que ha estat totalment reformant havent perdut l’aspecte original d’un típic castell. En aquest sentit en Benet i jo ens vam sentir decebuts amb el que ens vam trobar.
Pòrtic principal
Respecte a l’església de Sant Martí podem dir que la primera església del castell del 907 es va substituir per la que podem veure actualment. És un edifici romànic de mitjans del segle XII, a l’època en que els vescomtes del Berguedà i el trobador Guillem de Berguedà eren senyors de Puig-Reig. A partir del segle XIII i fins el XIV fou l’església de l’orde militar del Temple.
Capitells
Conserva a l'interior un conjunt de pintures murals de mitjans del segle XIII, dedicades a la Mare de Déu. La primera restauració de l'any 1932 fou iniciativa dels Amics de l'Art Vell.

Mural de l'interior de l'església

Nau principal de l'església