23/12/18

Torre del Pretori i Castell del Rei (Tarragona, Tarragonès)

La torre denominada del Pretori formava part del gran conjunt  monumental, construït durant l’època de Vespasià (69-96 dC), a la part alta de la ciutat, del Concili Provincial. En esdevenir Tàrraco la capital de la Província de la Hispània Citerior, el govern imperial va decidir que la ciutat necessitava un conjunt d’edificacions per a cobrir les àmplies funcions d’una capital. 

El castell del Rei és un edifici conegut tradicionalment com a pretori romà d'August o torre de Pilat. És a la zona sud-est del barri antic de Tarragona, entre la plaça del Rei, la capçalera del circ romà i el passeig de Sant Antoni. El castell d'època romànica fou, en gran part, el resultat de la rehabilitació de la gran construcció romana que havia format part del fòrum provincial. 
Muralla medieval vista des de la Torre del Pretori
Muralla del Castell del Rei
L'any 1118, el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV féu donació de la ciutat de Tarragona reservant-se per a ell el «palatium», referint-se segurament a aquest edifici que seria la representació física del poder reial a Tarragona i seu de la vegueria. L'arquebisbe no hi tenia cap mena de jurisdicció. 
Pedestals d'estàtues de la plaça del foro romà
L'any 1282, l'infant Alfons, fill i successor de Pere II el Gran recriminà en una carta als habitants de la Selva del Camp que haguessin assaltat el castell del Rei de Tarragona. Alguns selvatans s'havien negat a donar diners a l'armada reial per la conquesta de Sicília i, l'oficial reial, que representava al rei, els havia empenyorat alguns caps de bestiar. Els selvatans assaltaren el castell per a recuperar els animals. Sota els governs de Jaume II, Pere III i Joan II es dugueren a terme ampliacions i reformes del castell. El febrer de 1295, es documenta que Jaume II dóna diners per a les obres del castell. 
Torre de guaita de la muralla
Torre
També l'any 1304, Jaume II mana al batlle de Tortosa que lliuri 2000 sous barcelonins a les obres que es realitzaven al castell del rei de Tarragona, obres i restauracions que durarien almenys fins a 1313. Un document conservat a l'Arxiu de la Corona d'Aragó detalla les despeses de les obres efectuades al castell entre 1313 i 1317, vigilades i dirigides pel veguer reial al camp de Tarragona i que no canviaren essencialment l'estructura romana de l'edifici. En canvi, Pere III el Cerimoniós ordenà la transformació total de l'interior per adaptar-lo als gustos i necessitats de l'època (1383-1386). Per raó d'aquestes obres, la ciutat de Tarragona havia de pagar anualment cent florins d'or en principi, i més tard, 200 florins. 
Accés a la torre del Pretori
La importància de la fortalesa com a estatge reial decaigué. Els reis sojornaven al castell de l'Arquebisbe, com ho féu Ferran I de Catalunya-Aragó l'any 1412, mentre que el castell del rei només albergava les oficines del procurador reial. 
Jordi al terrat de la Torre del Pretori
Estàtua d'una dona
Al segle XVI, el castell va romandre inhabilitat. Al segle XVII fou convertit en dipòsit de material bèl·lic i caserna i en el segle XVIII s'hi establí una presó. 
Estances

El 19 d'agost de 1813, durant la Guerra del Francès i abans de la retirada de les tropes napoleòniques, el mariscal Suchet féu esclatar muralles i edificis. L'explosió causà gran quantitat de víctimes i va destruir fortificacions i edificis, entre els quals el castell del Rei que restà molt malmès. A mitjans de segle, fou refet i convertit en presó provincial, funció que va mantenir fins a l'any 1953. Després d'una notable restauració, va començar un procés d'adequació museogràfica. L'any 1971 es destinà a completar les instal·lacions del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. L'any 1986 la torre va passar a dependre del Museu d'Història de Tarragona.
Benet
El castell del rei era un edifici format per dos cossos de planta rectangular comunicats entre ells per uns arcs obrats en època medieval. Ens centrarem en el cos occidental que és on les restes medievals són més notables. També s'hi veuen importants construccions romanes, especialment a la part inferior i obres de reconstrucció, molt més tardanes.  Està dividit en tres pisos amb amples estances cobertes per un terrat.
Columna de l'antic foro romà
A la torre del Pretori hi trobem el sarcòfag d’Hipòlit de procedència grega,  es  conserva  aquest magnífic sarcòfag, de marbre, datat del segle III d.C, a la primera planta del pretori. L’any 1949 va ser localitzat sota el mar per un grup de submarinistes.
Benet a la sala gòtica junt al sarcòfag d'Hipòlit
Tot i que no s’ha recuperat la seva coberta, es troba en un relatiu bon estat, si exceptuem que la majoria dels personatges estan decapitats.
S’observa una diferència de treball en les seves 4 cares decorades: la cara frontal i lateral esquerra estan decorades en alt relleu, de molt bona qualitat; mentre que, les altres dues, estan realitzades en baix relleu, de forma més esquemàtica. L’escultura reprodueix el tràgic mite d’Hipòlit.
A l’escena que veiem a la fotografia explica quan el protagonista Hipòlit arriba de la cacera amb els seus companys i rep, a través de la seva dida una carta de Fedra, demanant-li una trobada amorosa. Hipòlit rebutja acudir a la cita, en considerar-la poc decorosa.
Sarcòfag d'Hippolit