23/12/18

Maqueta de Tàrraco (Tarragona - Tarragonès)

Maqueta elaborada pel Museu d’Història de Tarragona, on es representa la ciutat romana de Tàrraco a l’època del seu màxim apogeu (segle II dC).

La ciutat romana de Tàrraco, capital de la Tarraconensis, la província més gran de l'Imperi Romà, va ser una de les més importants i influents del món romà.

El model escultòric de la ciutat de Tàrraco ha estat sens dubte el projecte de recreació arqueològica més important i ambiciós dels realitzats a Europa en els últims 75 anys.
Amb motiu de la declaració de la ciutat romana de Tàrraco com a Patrimoni de la Humanitat, el Museu d'Història de la ciutat de Tarragona va escometre l'ambiciós projecte d'idealitzar com era la ciutat de Tàrraco en el S. II dC, època de màxim esplendor de la ciutat, a partir del buidatge arqueològic realitzat en els segles XVIII, XIX i XX.
Aquest projecte no només ha servit per conèixer millor com era Tarraco, sinó com era l'estructuració i funcionament de qualsevol ciutat de l'Imperi.
Maqueta
La maqueta està situada a l'Antiga Audiència, un centre cultural de la ciutat edifici del qual va ser la seu de l'Audiència Provincial des de mitjan segle XIX fins al 1973. Ocupa un dels extrems del que va ser el fòrum romà (segle I dC), on hi hagué una torre semblant a la del Pretori, i a l'interior de l'edifici es conserven restes d'aquesta construcció, entre d'altres d'època romana.
Durant l'edat mitjana les antigues estructures romanes van ser aprofitades per bastir diverses construccions medievals. Al segle XVI s’hi establí el pes de la farina, una oficina municipal encarregada de controlar el pes de gra abans i després de moldre's, activitat que testimonia la sitja que es pot veure en el vestíbul entre les parets de carreus romans.
L’any 1815 s’hi instal·là la “Escuela de Dibujo, Náutica y Matemáticas” i, al primer pis, hi va haver el primer museu arqueològic de la ciutat. La construcció de l'actual edifici data del 13 d'abril de 1826. És de línies austeres, amb porxos de mig punt a la planta baixa i pilastres amb capitell jònic que flanquegen les obertures dels pisos superiors.
Durant les obres de millora de l’edifici, es van troba a una de les parets de l’edifici unes pintades de la guerra civil que han estat conservades.
Pintades de la guerra civil
A la banda del carrer Ferrers conserva la façana romana de la torre i, tal com s'ha dit, a l'interior de l'edifici es conserven les estructures romanes de la torre de comunicació entre el visorium del Circ i la plaça de Representació del Concili Provincial.
La maqueta de Tàrraco al segle II, fou elaborada per Elies Torres (Clarmont.net) sota la direcció dels arqueòlegs Lluís Piñol (MHT), Josep Maria Macías i Jordi López (ICAC), i és un recurs de primer ordre per conèixer com estava construïda la Tàrraco romana.