19/10/18

Fort d'en Blario (Batea - Terra Alta)


El Fort d'en Blario és un espai històric de Batea que forma part de la línia defensiva dels Algars. Mostra l’intent de la Generalitat de bastir una línia de foc d’artilleria sobre l’Aragó des de diferents posicions privilegiades. 
L’espai és una galeria fortificada des d’on una bateria d’artilleria oferia cobertura als complexos defensius de Batea, Maella i a les posicions de la Pobla. Per construir aquesta galeria, els soldats republicans, ajudats per la població local, van utilitzar els rails del ferrocarril i molt de formigó. 

L’agost de 1936 el Comitè de Milícies Antifeixistes de Barcelona va ordenar, en secret, la construcció d’una línia fortificada paral·lela als rius Cinca i Algars que permetés aturar l’enemic en cas de trencar el front aragonès. 


Aquesta obra va ser construïda entre l’agost de 1936 i els primers mesos de 1937 per milicians de la CNT i la FAI. Durant la Guerra Civil, la vila de Batea es trobava a la rereguarda del fort de l’Ebre, ple d’hospitals de campanya. 


El complex defensiu que envoltava la Pobla de Massaluca estava format per nou posicions: Duc, Berrús, Capellans, Barranc d’en Flari, Molió, Vallbona, Eres, Maet i Valljordans.

Acabada la Batalla de l’Ebre i al Guerra Civil, la població de la Terra Alta es va reduir al voltant del 18%. Quan la gent tornava als seus pobles, molts es trobaven sense res: les cases destruïdes i els camps de conreu malmesos. 


La falta de menjar i de recursos econòmics va fer que la majoria s’especialitzés a viure de les restes de la batalla. La roba, les cantimplores, les llunes de menjar, les caixes de munició, ... tot servia per sobreviure. La pólvora s’utilitzava d’adob i el ferro es tenia per aconseguir diners. Així van aparèixer els “metralleros”, persones que feien explotar les bombes i les fortificacions per extreure’n ferro i vendre’l, com s’observa, al Fort d’en Blario.