19/10/18

Mirador de Bassot "cota 452" (Vilalba dels Arcs - Terra Alta)


El municipi de Vilalba dels Arcs es troba sobre un petit turó, a la cota 452, que s’alça entre la vall dels Prats i el barranc de les Capçades. Entre tots dos, es troben els rentadors i la font, que abastia d’aigua el poble.
Vista de la Vall dels Prats i barranc de les Capçades des de la cota 452
Seguint l’ordre del general Franco del 25 de juliol, les tropes franquistes van organitzar la seva defensa sobre la mateixa població de Vilalba dels Arcs. El centre se situava al Bassot, antiga bassa per recollir aigua, avui desapareguda, i els darrers carrers de la població. A l’esquerra, el dispositiu defensiu s’estenia sobre el camí de Berrús. A la dreta, es desplegava sobre el camí de les Capçades fins a Quatre Camins.
Les tropes republicanes, al seu torn, van avançar des de la Fatarella ocupant les cotes de les partides agràries de les Gaetes, les Comes, els Comasorts, Damunt la Font i lo Comellà, establint la seva línia màxima de penetració al turó del Calvari i als Castellets.
Zona per on avançaren les tropes republicanes
El 25 de juliol, Franco estableix que un dels punts de resistència de la nova línia sigui a Vilalba dels Arcs. Cap aquesta població es retiren les restes de la 50 Divisió franquista que cobria la zona, sota el comandament del Tinent Coronel Capablanca.
El mateix dia 25 les forces republicanes arriben fins a Quatre Camins i al matí següent ocupen la posició del Calvari, davant del nucli de Vilalba. Mentre, a l’interior de la vila s’organitza la defensa a l’atac republicà, que comença el mateix dia 26 de juliol amb unitats de la 3a Divisió.
Durant quatre dies, fins el 29 de juliol, les unitats republicanes assalten la població pel sector del Bassot sense èxit, per manca d’artilleria, que encara no ha travessat el riu, i d’armament pesat. Al seu torn, les forces franquistes resisteixen les agressions i reforcen la defensa amb l’arribada de les tropes de relleu, les de la 74a Divisió.
A partir del dia 29, els republicans renuncien a l’assalt frontal pel Bassot i proven d’ocupar la població des de Quatre Camins. Entre el 30 de juliol i el 2 d’agost, es prova de trencar la defensa per aquella zona, sense cap mena d’èxit. A partir d’aquí, l’Estat Major republicà posa fi a l’acció ofensiva i passa tan sols a defensar el territori ocupat. Els vuit dies de setge han finalitzat.
Portal de l'Església Parroquial de
Sant Llorenç

A Vilalba dels Arcs trobem diverses mostres interessants d’arquitectura del passat. Pel que fa a la civil, destaquen algunes restes del recinte fortificar, els perxes de la plaça de la Vila i la Casa Coll. Pel que fa a l’arquitectura religiosa, són remarcables les dos esglésies parroquials. La vella, dedicada a Nostra Senyora de Gràcia, és un bon exemple d’arquitectura del segle XIII que va rebre algunes modificacions importants cap el segle XV. És de planta rectangular amb capçalera plana, arcs diafragma i coberta a dos vessants. 

Posteriorment s’hi va construir una capella amb ogives a la tramada de la capçalera. Van ser l’església de la vila fins al segle XVII i avui té usos civils. El nou temple de la població dedicat a Sant Llorenç, que compta amb una porta lateral renaixentista del 1601, es va començar a construir a partir del segle XVI i va ser completat el 1705.
Muralla defensiva de Vilalba
Restes del mur nord-oest de la població dels segles XIV-XV