19/10/18

El “Poble Vell” (Corbera d’Ebre - Terra Alta)

En la nostra sortida del 2 d'octubre, en Benet i jo, no ho vam dubtar i vam adreçar-nos en primer lloc al poble vell de Corbera d’Ebre per visitar aquest espai que se’ns havia resistit fins aleshores.
El "Poble Vell" és l’antiga ubicació de Corbera d’Ebre a la Terra Alta. El conjunt està agrupat a l’entorn de l’església parroquial de Sant Pere, completament destruït durant la Batalla de l’Ebre a la Guerra Civil espanyola.

Església de Sant Pere obra de Francesc Melet
(neoclàssic de finals del segle XVIII i primers
del segle XIX)



Amb una població l’any 1938 propera als 2.500 habitants, els seus carrers i cases en runes són, avui dia, un testimoni mut de la violència i de les brutals conseqüències dels bombardeigs aeris i d’artilleria que van patir durant tota la batalla les poblacions civils de la zona.





La nit del 25 de juliol del 1938, les forces de la República creuen el riu, tot iniciant el que havia de ser una llarga batalla. Aquell mateix matí les seves avantguardes entren a Corbera d’Ebre i ocupen la població cap a les dues del migdia, després de breus combats amb les forces franquistes que la defensaven. La població restaria en mans republicanes des del primer dia de la batalla fins al 4 de setembre quan la quarta ofensiva nacional sobre el front aconsegueix trencar les línies republicanes i les obliga a retirar-se de Corbera.




S’estén sobre un tossal de 337 metres d’altitud, el turó de la Muntera, a la vora de la serra de Cavalls i de la de Pàndols. Les ruïnes de Corbera van ser declarades Bé d'Interès Cultural, com a Lloc Històric, per la Generalitat de Catalunya el 20 de juliol de 1992, i suposa un retrobament amb la nostra història a través d'un lloc devastat per la guerra. 



El nucli vell de Corbera d'Ebre forma un conjunt a part de la nova població, damunt d'una petita elevació de terreny. És format per pocs carrers amb cases ensorrades de maçoneria i teules, algunes de les quals serveixen per tancar el bestiar. S'hi conserven alguns portals adovellats de mig punt, alguns arcs medievals aprofitats, algun porxo i panys de carreus amb mènsules motllurades. 


Ja fora del petit nucli, destaca l'església vella de Sant Pere, d'estil neoclàssic, actualment en reconstrucció. És un edifici fet amb carreus ben tallats, de planta basilical amb nau central i dues de laterals, de quatre trams i absis, que no sobresurten a l'exterior. Les voltes (desaparegudes) eren d'aresta i en algun lloc amb cúpula o mitges cúpules. La façana principal és dividida verticalment en tres tossos, emmarcats per pilastres adossades. Sobre el cos lateral de l'esquerra s'alça el campanar, de planta quadrangular, de dos pisos d'alçada. El cos central, acabat en frontó mixtilini, conté la porta d'accés, de tres nivells d'alçada. El coronament de la façana.



L'edifici de l'església neoclàssica (que sembla que en substituí un altre de romànic) es comença a construir a finals del segle XVIII i no s'acabà fins entrat el segle XIX. Durant la guerra civil no es destruí del tot, però en quedar abandonada (se'n construí una de nova dins el nou nucli de Corbera bastit després de la guerra) sofrí espoliacions i s'anà enrunant.





L'any 1153, està documentat per primera vegada el "castrum" de Corbera en la donació del castell de Miravet.




Des del 1995 és una mena de museu a l'aire lliure amb una exposició permanent d'escultures inspirades en les lletres de l'abecedari —«Abecedari de la Llibertat»— 28 en total repartides per diferents racons, de vint-i-cinc artistes diferents fetes amb les més diverses tècniques i materials. Representen l'efecte de les guerres, així com advocar per la pau mundial: la simbolització de la fraternitat. 



Davant de l'església, a la plaça, s'aixeca la «Bota», obra de Joan Brossa; (1988). 


Poema visual de Joan Brossa "Homenatge als combatents
que van defensar les llibertats de Catalunya en front del 
feixisme" (1988, 50è aniversari de la Batalla de l'Ebre
L'any 2000, va ser erigit el «Monument a les Brigades Internacionals», obra de José Luis Terraza, de ferro i pedra. 


En record del Batalló Britànic de la XV Brigada que va lluitar
per darrera vegada a prop de la carretera entre dos i tres 
quilòmetres a l'est del poble de Corbera d'Ebre, abans de 
retirar-se el 24 de setembre obligats per l'anunci de 
l'Espanya Republicana del 21-09-1938. En els tres darrers 
dies van morir 23 voluntaris britànics que s'afegien als
més de 175 camarades espanyols morts del seu batalló.
L'any 2011 s'enllestí la tercera (i per ara la darrera) fase de rehabilitació de l'església de Sant Pere, el símbol del Poble Vell, barroca amb un campanar de base quadrangular i tres cossos, i molt malmesa a causa de la batalla de l'Ebre 





Finalment l'abril de 2018 s'inaugurava un relleu, obra de l'escultora Mar Hernàndez Pongiluppi (Barcelona, 1984), que recorda al comandant Robert Hale Merriman i al batalló A. Lincoln.