29/6/18

Cota 705 - Punta Alta (Terra Alta)

Un cop visitat el Museu Memorial Batalla de l’Ebre a Gandesa, vam fer camí al Pinell de Brai per aturar-nos a la Cota 705 on hi ha el Monument a la Pau.


Durant la batalla de l’Ebre, el Pinell de Brai fou un nucli de la rereguarda republicana on s’establiren els serveis sanitaris, els centres de subministrament i zones de descans de les tropes de reserva. Per aquesta raó el seu casc urbà va ser objectiu de l’artilleria franquista durant els dies de la batalla.

Monument de la lleva del biberó a tots els que varen combatre
a la batalla de l'Ebre
La Punta Alta o Cota 705 és un espai històric d'homenatge i commemoració a la Serra de Pàndols, del que va ser un dels escenaris més determinants durant la batalla de l’Ebre. Des de la seva privilegiada posició es controlava la resta de cotes de la serra de Pàndols, el Pinell de Brai i part de la serra de Cavalls. 


Serra de Cavalls
En aquest indret, l’Associació de Supervivents de la Lleva del Biberó hi va instal·lar als anys vuitanta el Cub de la Pau i es va adequar creant-hi un esplèndid mirador, que actualment està complementat amb un seguit de faristols explicatius sobre la importància de la cota durant la batalla de l’Ebre, a l’estiu de 1938.


A l'esquerra Pinell de Brai i la Serra de Cardó al davant
En el context de la batalla de l'Ebre, la Cota 705, també conegut com la Punta Alta, era un dels espais clau de la batalla com ja he dit, ja que des de la seva situació privilegiada es podien controlar i batre els altres punts elevats que l’envoltaven, per això a l’ofensiva republicana del 25 de juliol, es van ocupar les principals alçades de la serra de Pàndols, entre elles la cota 705. 


Port de Tortosa-Beseit des d'on atacaren els franquistes la Serra de Pàndols
A principi d’agost l’exèrcit franquista va intentar sense èxit, després d’intensos combats, desallotjar els republicans de Pàndols, però no van córrer la mateixa sort els joves de la lleva del biberó que defensaven la cota 705. Els franquistes van conquerir aquesta cota la nit del 13 d’agost, després d’un cop de mà afortunat (coincidí amb el relleu de tropes entre les unitats republicanes de la 11a Divisió i la 35a de les Brigades Internacionals) i d’un alt cost en vides humanes. Les temptatives de les forces republicanes per reconquerir la posició foren inútils.


Cova on es protegien dels atacs d'artilleria i aeris els soldats
Durant 10 dies, entre el 9 i 19 d’agost, les forces republicanes van aguantar les dures envestides dels feixistes amb el suport de tones de bombes d’artilleria i l’aviació italo-alemanya. Es va combatre cota a cota, en condicions gairebé impossible, sense aigua ni camins per on avançar.


Cub de la pau
La XV Brigada Internacional va fer honor al seu compromís per la llibertat fent un mur infranquejable a la carena de cims denominats cota 666 (defensada pel batalló britànic i la Lincoln), la cota 609 (pels canadencs del Mac-Pap), la cota 602 (defensada pel batalló Spanish de cubans i llatinoamericans) i la cota 641.  Els republicans van romandre fins al 3 de novembre, tot just abans de retirar-se definitivament a l’altre costat de l’Ebre.


Benet al cub de la pau
Jordi al peu del monument

Al mirador hi trobem un conjunt de plaques memorials dedicades als diferents combatents d’aquesta Cota 705 i de les cotes del seu entorn a la serra de Pàndols. Lamentablement, encara es pot observar restes de l’agressió feixista del 2014 en que es van malmetre alguna d’aquestes plaques.


Placa en record de la 43a Divisió de l'Exèrcit Popular de la
República

Placa on figuren els noms dels voluntaris del British Battalion
de la XVa Brigada Internacional que van morir a la batalla
de l'Ebre

Placa en record a la lleva del biberó

Placa en record dels fills de La Canonja

Placa en record dels combatents del sector Bastús-Sant Corneli

Sota el Cub de la Pau que l’Associació de Supervivents de la Lleva del Biberó hi va instal·lar als anys vuitanta vam poder veure una ossera on es conserven les restes d’un combatent republicà.


Ossera que hi ha al peu del monument