29/6/18

Cota 402 (Corbera d'Ebre - Terra Alta)

Al sortir del Centre d’Interpretació de La Trinxera vam apropar-nos a la cota 402. La cota 402 fou el lloc de comandament de Pedro Mateo Merino durant la batalla de l’Ebre i està situat a prop de Corbera d'Ebre. Va estar ocupada des dels primers moments de l'ocupació republicana. 


Se sap que el 25 de juliol, més de 5.000 homes al comandament de Pedro Mateo Merino, van recórrer en 18 hores mes de 20 km. Ho van fer a peu, combatent i carregant amb tot l’equipament, ja que no tenien artilleria ni carros de combat. Les seves armes van ser els fusells, les granades de mà i les metralladores de les que l'exèrcit republicà estava ben dotat.

Sector de trinxera

Benet amagat a una trinxera

Secció de la trinxera

Pedro Mateo havia estat nomenat major de la 35a Divisió, integrada al XV Cos d’Exèrcit al comandament de Manuel Tagüeña. La 35a Divisió estava formada per unitats de les Brigades Internacionals, concretament la XI, XIII i XV Brigades. 

Trinxera

Trinxera entre el pinar

El comandament de la 35a Divisió va ocupar la zona central de l’ofensiva republicana tal com estava dissenyada pel general Rojo, creuant l’Ebre dificultosament amb barcasses. La Divisió va creuar l’Ebre al nord de Mora d’Ebre, desallotjant dos batallons fortificats de les tropes franquistes, ocupant la Fatarella i fent retrocedir a la 50a Divisió enemiga. Van arribar al les Camposines, prenent Corbera d’Ebre i els voltants de Gandesa.

Jordi caminant per les trinxeres

Niu de metralladora

Defensa
Va ser la divisió republicana que més va avançar en tota la batalla cap a l’interior del territori enemic. Després de passar un temps a la rereguarda recuperant-se (primera setmana d’agost de 1938), van tornar al front i va mantenir les seves posicions al voltant de Corbera fins a la quarta contraofensiva franquista que els obligà a desplaçar-se cap el nord i tornar a creuar l’Ebre a l’est de Faió, sent l’última unitat republicana a retirar-se.



Secció de la trinxera

Benet


En arribar al lloc, la cota 402, vam poder endevinar una línia de trinxeres entre pins, on es podia veure el domini visual sobre Gandesa, gran part del territori i a la llunyania les serres de Pàndols i part de la de Cavalls, per la qual cosa vam constatar que l’assentament era un lloc estratègic i privilegiat des d'on es podien ordenar els diferents atacs i ofensives.

Lloc de descans i protecció dins la trinxera

Benet contemplant la trinxera

Segons s’ha sabut, les troballes que es van fer en aquesta cota, van confirmar els continus atacs que va rebre com el del dia 26 d'agost. En aquesta data hi va haver un atac d’artillera de mes de dues hores, amb l'acostumat malbaratament d'obusos i granades, al cel l'aviació va realitzar contínues passades, per seguir posteriorment amb un atac de carros de combat i d’infanteria. Aquell dia els republicans van ser expulsats de la cota 402 i també de la propera cota 385, que quedaren ocupades a mitges pels franquistes, però  aquests les van abandonar l'endemà, al no poder mantenir-les. Quin malbaratament de vides, no?

Refugi

Primera línia de la trinxera

La Cota 402 es troba en uns terrenys privats, es va parlar amb els amos i aquests van accedir a la recuperació de les trinxeres cedint el terreny durant deu anys a l'Associació Cota 402 fundada per poder realitzar els treballs ordenadament dins de les vies legals. Al febrer de 2012 van començar els treballs de restauració, en principi un desbrossament del bosc i vegetació amb l'ajuda de voluntaris de diferents punts de Catalunya, Aragó i Castelló. Els treballs van permetre poder observar els traçats de les línies de trinxeres, refugis, punts de tirador, etc.

Territori dominat des de la cota 402
El treball arqueològic va aconseguir trobar restes que aporten història del lloc, ja que es van trobar principalment llaunes de conserva, bales i algunes restes mes. La Cota 402 té una extensió de diversos quilòmetres i s'han recuperat fins al moment uns 200 metres, que són els que es poden visitar a l'actualitat.

Benet camí de la cota 402
Al baixar de la cota, vam aturar-nos al poble vell de Corbera d’Ebre que estava tancat i vam haver de deixar per una propera visita. A l’entrada però vam poder veure un monument en memòria de Robert Hale Merriman, economista i professor de la University of Califòrnia (Berkeley), comandant del Batalló Abraham Lincoln i cap d’Estat Major de la XV Brigada Internacional, que va morir a Corbera d’Ebre l’abril de 1938 durant el replegament de la seva unitat.

Memorial a Robert Hale Merriman