8/1/18

Fortalesa de la Seu Vella (Lleida - Segrià)

Per acabar la visita al turó de la Seu Vella, en Benet i jo, vam fer un recorregut per la fortificació que envolta tot el turó amb els seus baluards de defensa, panys de muralla, camins de ronda i túnels. Totes aquestes instal·lacions són el resultat de diferents intervencions portades a terme en el context dels conflictes bèl·lics d’època moderna i contemporània.
La ciutat romana d’Ilerda i la Larida musulmana ja foren fortificades. El fet que es tracti de ciutats acròpoli les obligà a disposar d’una ciutadella al capdamunt del turó i muralles que encerclaven el nucli urbà estès als seus vessants mirant en direcció al riu Segre. El mateix passà amb la Lleida medieval, on la muralla amb diferents torres i portes aprofità les estructures andalusines i les amplià tímidament.
Vista des del baluard de l'Assumpció, des d'on el veu el baluard de la llengua de Serp
Això no obstant, l’aparença d’inexpugnabilitat quedà en evidència durant la segona meitat del segle XV en el marc de la guerra civil contra Joan II, amb una desfeta del turó i de les seves defenses. S’imposà a partir d’aleshores la necessitat de millorar la fortificació, necessitat que es féu del tot palesa amb l’arribada de l’època moderna i de l’artilleria pesant a escala europea.
Segle XVII. Guerra dels Segadors
En el marc de la guerra dels Segadors contra el rei Felip IV, Catalunya s’acollí a la protecció de França i la ciutat de Lleida es convertí en punt de màxim interès per als contendents. Aquest fet suposà l’arribada d’enginyers francesos a Lleida amb la intenció de fortificar-la i adequar-la als nous temps. El resultat fou demolidor. S’enderrocà pràcticament tot el barri de la Suda i les edificacions fora muralla més properes, fonamentalment convents i monestirs.
Benet al baluard de l'Assumpció
Entre 1641 i 1644 es construïren diferents baluards units entre si per trams de muralla: el baluard del Francès, el Punxegut, el del Rei i el de l’Assumpció. Entre 1644 i 1649 les obres foren represes pels governadors espanyols, i d’aquest moment són la contramuralla que envoltarà el Castell Reial i el baluard de Cantelmo, conegut posteriorment com el baluard de Louvigny.
Benet i Jordi defensant el baluard
Segle XVIII. Guerra de Successió
Iniciada la militarització del turó, i amb el Castell del Rei ja funcionant com a caserna, les següents intervencions es produïren després de la caiguda de Lleida davant les tropes borbòniques de Felip V l’any 1707. La catedral fou ràpidament tancada al culte i entre 1707 i 1725 es remodelà el baluard de Cantelmo i l’espai més proper, que donà lloc al baluard i contrabaluard de Louvigny. A més a més, es construí el revellí de la Mitja Lluna amb la clara intenció d’avançar la defensa i protegir la part més alta.
Armament de la Guerra de Successió
Sota el baluard de l’Assumpció s’obrí el Portal de Bernats i troneres a tots els murs de la ciutadella. Nous baluards s’afegiren als ja existents: el de la Reina, el de Rodamilans o Punta de Diamant i, finalment, el de la Llengua de Serp.

Segle XIX. Guerra del Francès
La fortificació, plantejada i ampliada durant els segles anteriors, acabà de perfilar-se durant el segle XIX. Abans de l’esclat del conflicte, ja s’havia allargat la contramuralla del vessant sud-est del turó fins a la Llengua de Serp i s’havia construït un mur de tàpia al baluard del Rei que el dividí en dues meitats.
Vista del revellí de la mitja Lluna, accés principal a la fortalesa
Durant el conflicte calgué reparar les destrosses que l’explosió del polvorí instal•lat a l’interior del Castell del Rei ocasionà l’any 1812. Malgrat tot, la intervenció més destacada d’aquest període fou el tancament occidental de la ciutadella amb la construcció d’una nova muralla entre la Punta de Diamant i la Llengua de Serp. La Porta del Lleó, a mig camí entre un baluard i l’altre, fou a partir de 1826 la nova entrada a la ciutadella.
Escut al revellí de la mitja Lluna
Segle XX. Guerra Civil
Seguint la dinàmica dels segles anteriors, el turó fou novament un escenari bèl•lic. Completada l’obra de fortificació, les intervencions seran mínimes en el decurs del conflicte (1936-1939), per bé que convé destacar la instal•lació de bateries antiaèries als baluards del Rei i de la Reina o el destí d’alguns espais del turó com a zones d’afusellament.
Accés a la fortalesa
També hi hagué petites obres, com la construcció del refugi antibombardeig situat sota el Castell del Rei o la del búnquer construït a la banda del baluard de Louvigny, ambdues encara avui visibles. Finalment, la catedral fou convertida en un camp de concentració a partir del mes d’abril de 1938.
Porta del Lleó (accés a la ciutadella)