10/11/17

Memorial de les Camposines (La Fatarella - Terra Alta)

El Memorial de les Camposines és un indret del terme de La Fatarella construït sobre una antiga trinxera de la Batalla de l'Ebre i és un espai de dol i dignificació de tots els combatents que hi van perdre la vida.
Memorial de les Camposines
Després de dinar a Benissanet, ens aproparem a aquesta localització dels Espais de la Batalla de l'Ebre, situada sota un petit turó en què s’assentava una trinxera del front.
Memorial de les Camposines
Endinsant-nos a l'interior d'aquest petit turó de Sant Bartomeu, ens vam col·locar sota la traça original de la trinxera de la batalla, ara parcialment transformada en una gran escletxa.

Amb la llum especial que en arriba des de dalt, i cada vegada més protegits pel talús, hi ha on s'ha recollit les despulles trobades dels combatents, és una gran caixa de fusta on es depositen i s'aniran dipositant les restes òssies dels morts de la batalla, ja que encara avui apareixen noves restes als escenaris de la batalla de l’Ebre.
La llum arriba des de les antigues trinxeres 
Unes escales ens porten dalt el turó
Durant la batalla de l’Ebre, les Camposines (terme municipal de la Fatarella) era un nus de comunicacions estratègic per a les forces republicanes a l'estiu de 1938, ja que era el lloc de pas entre la ribera del riu Ebre i la primera línia del front, imprescindible per fer arribar els subministraments necessaris per als combats i per a l’evacuació dels ferits.
Vistes des de dalt del turó on hi havia les trinxeres
L'escletxa de la trinxera convertida després, en el pas d'una escala estreta en zig zag, ens porta fins al cim del turó. Un cop d'alt, deixant l'ermita de Sant Bartomeu a l'esquerra, i amb la trinxera als peus, podem contemplar l'escenari de la batalla.
El Memorial ressegueix l'antiga trinxera
Trinxera amb forma de zig zag
Antiga trinxera
Des del període medieval les Camposines han constituït un punt estratègic de creuament dels camins que comuniquen el territori litoral i les terres de l'interior. en aquest indret s'hi va establir un primer poblament medieval, del qual l'ermita de Sant Bartomeu n'és l'únic vestigi visible.
Ermita de Sant Bartomeu
Durant a Batalla de l'Ebre, les Camposines no van perdre el seu valor estratègic com a nus central de comunicacions i van esdevenir l'objectiu de bona part de les ofensives franquistes per retornar a les forces republicanes a l'altra riba del riu. És per tot això que aquest Memorial, dedicat a tots els combatents anònims o no, morts a la Batalla de l'Ebre, es localitza en aquest simbòlic emplaçament.


Les Camposines es prenen cap a les 7 de la matinada del dia 25 de juliol de 1938. El seu control és vital per a l'ofensiva republicana, ja que permetia la comunicació entre la ribera del riu Ebre i la primera línia del front, fent possible l'arribada dels subministraments necessaris per als combats i l'evacuació dels ferits.
Plaques del Memorial amb els nom dels soldats
El lloc és objecte de tres ofensives de l'exèrcit franquista sobre les forces republicanes, per tal de forçar la seva retirada. La del 3 de setembre, la del 18 de setembre i la darrera, l'1 d'octubre. Però no seria fins el 30 d'octubre amb l'atac a la Serra de Cavalls que el front republicà va cedir fins a permetre ocupar la posició l'11 de novembre, a cinc dies del final de la batalla. Per a les forces nacionals, recórrer els prop de 10 quilòmetres que hi ha entre Gandesa i Camposines, van suposar prop de 90 dies de durs combats durant els quals ha de conquerir cada serra i cada barranc on les forces republicanes resisteixen sense recular.