26/6/17

Ciutadella Ibèrica de les Toixoneres (Calafell - Baix Penedès)

El passat 22 de juny d’enguany, en Benet i jo vam visitar la ciutadella ibèrica de Calafell que és el nom amb què es coneix el jaciment arqueològic d'Alorda Park o de les Toixoneres, situat a Calafell (Baix Penedès).
Vista general de la Ciutadella de les Toixoneres
Aquest poblat iber i posterior ciutadella, fou habitada per la tribu ibera dels Cossetans i probablement fou destruïda amb l'arribada dels romans.
Torre d'assalt a la Ciutadella
La singularitat d'aquest jaciment és que, durant els anys 90, es va reconstruir una reproducció de l'antic assentament iber sobre les restes dels mateixos fonaments. També és coneguda com la ciutadella de les Toixoneres.
L'assentament estava davant del mar i és un recinte fortificat que es va fundar a principis del segle VI aC, durant l'època ibèrica.
Benet a dalt de la torre d'asalt
S'ha relacionat amb la seu d'un cabdillatge de la tribu ibera dels cossetans. Era un poblat envoltat per potents muralles amb torres de defensa, portes d'accés, un palau i nombroses dependències.
Es calcula que hi havia arribat a tenir uns 60 habitants.
Benet a l'entrada principal del poblat
A finals del segle IV aC, s'hi dugueren a terme grans reformes i finalment fou abandonat, probablement per la crisi bèl·lica de la Segona Guerra púnica (entre romans i cartaginesos), quan el cònsol Cató el Vell va aixafar la revolta general de tribus ibèriques contra Roma, al segle II aC.
Fonaments de diferents habitatges del poblat
Es trata d'un conjunt arqueològic excavat des del 1980. La particularitat d'aquest jaciment és que es tracta del primer jaciment arqueològic de la península Ibèrica que ha estat reconstruït amb tècniques d'arqueologia experimental, és a dir, que sobre de les restes del jaciment s'hi ha reconstruït un nou poblat simulant el de debò. Això fou possible gràcies a un projecte dissenyat i executat per Joan Santacana entre 1992 i 1994. Es tracta d'un exemple de reconstrucció arquitectònica d'un jaciment arqueològic, així com de museografia didàctica.
Fabricació de maons per fer els murs de les vivendes
La reconstrucció permet veure i entrar a les cases, caminar pel camí de ronda de les muralles, pujar a les torres, així com examinar els objectes de la cultura material dels cossetans.
Finestra
L'any 1992, es va iniciar la reconstrucció d'una bona part de l'assentament seguint models dels països nòrdics, en especial del jaciment de l'edat del ferro d'Eketorp, a l'illa d'Öland de Suècia.
La tasca de reconstrucció es va fer després d'un acurat estudi tècnic, i seguint pautes pròpies de l'arqueologia experimental. L'interior dels recintes va ser moblat amb rèpliques, tenint present els objectes originals trobats in situ a l'excavació.
Forn
Els arqueòlegs que l'han excavat i reconstruït tal com era al segle III aC han tingut com a missió principal recrear exactament com vivien els antics ibers dins d'aquella ciutadella, que per algunes restes trobades sembla que va ser destruïda pels romans. Una gran torre d'assalt de fusta davant de la muralla informa de com eren els setges en aquella època.
Pedra per moldre els cereals
Les cases, sitges, magatzems, tallers i altres instal·lacions han estat edificats amb meticulosa exactitud, amb panells que informen els turistes de com era un dia habitual a l'interior d'aquella petita fortalesa.
Benet vestit de guerrer iber
Resumint, podem dir que els ibers formen la civilització protohistòrica més occidental de la Mediterrània, anterior a l’arribada dels romans. Es desenvolupa a la part oriental de la península ibèrica entre els segles VII i II aC a partir del contacte comercial amb grecs, fenicis i sobretot, púnics o cartaginesos.
Jordi vestit de guerrer iber
És distribuïen en diferents tribus amb diferents trets comuns, entre els quals destaca la llengua, que encara no ha pogut ser desxifrada. Els habitants de la Ciutadella, com hem dit abans, formaven part de la tribu dels Cossetans, poble que ocupava aproximadament les comarques actuals del Camp de Tarragona i arribaven fins al massís de Garraf.
Estança amb estris habituals
La seva base econòmica era l’agricultura i la ramaderia, però també practicaven altres activitats, com la pesca. Es tractava d’una societat molt jerarquitzada, en la qual una important aristocràcia controlava el territori i la població per obligar-los a produir excedents i així poder-los intercanviar amb altres pobles. Coneixien el procés d’elaboració de diferents metalls i destacaven en la seva destresa per a fabricar objectes de ferro.
Benitus, guerrer iber
Jorditum, guerrer iber
Com ja he comentat, el final d’aquesta civilització està vinculat a un gran esdeveniment bèl·lic que es produeix a partir del 218 aC, la Segona Guerra Púnica. A partir dels fets que se’n deriven, la cultura ibèrica desapareix en mans d’un nou poder emergent, Roma.
Benet baixant per la torre d'asalt
Estances de l'aristocràcia del poblat