14/8/21

Món Sant Benet - Monestir de Sant Benet de Bages (Sant Fruitós de Bages - Bages)

Després d'un matí intens fent la ruta dels Maquis i d'un bon dinar, vam apropar-nos a visitar el complex Món Sant Benet on podem trobar el Monestir de Sant Benet de Bages. Actualment Món Sant Benet forma part de la Fundació Catalunya La Pedrera, una fundació amb vocació social que ofereix oportunitats als que més ho necessiten, fomenta el talent, la creació, l’educació, i conserva el patrimoni natural i cultural arreu del territori.


El Monestir de Sant Benet es pot visitar. Té una part més monumental que parteix de l’època medieval, i una part modernista que va ser residència d’estiueig del pintor Ramon Casas. S'ofereix diferents recorreguts per la part medieval i modernista. El Monestir disposa també de sales per a congressos.

Monestir de Sant Benet de Bages

Abans de fer la visita guiada, com encara teníem temps, vam fer un recorregut pel marge del riu Llobregat, que temps enrere havia proporcionat l'energia hidràulica per fer funcionar la colònia fabril de la família Casas Carbó. Curiosament, vam topar-nos amb una família d'anecs.

El monestir

El monestir benedictí de Sant Benet de Bages, situat al terme municipal de Sant Fruitós de Bages, és un dels conjunts monàstics de l’Edat Mitjana més ben conservats de Catalunya.

Fundat l’any 960 pels nobles Sal·la de Conflent i la seva esposa Ricardis va ser consagrat l’any 972 amb una primera església preromànica que al segle XII va ser substituïda per l’actual església d’estil romànic, construint també un claustre de petites dimensions, recollit i acollidor i conformat per 64 capitells tots ells esculpits i originals encara avui dia. Al segle XIV s’edifica un nou celler gòtic de grans dimensions.

Apropant-nos al monestir

Campanar del monestir

El segle XVI va resultar ser una època d’esplendor pel monestir amb l’abat Pere Frigola, que va impulsar grans reformes a tot el conjunt del monestir erigint el sobreclaustre i el Palau de l’Abat.

Per l'aigua beneïda de l'època de l'abat Pere Frigola

L’any 1594 Sant Benet de Bages es va annexionar al monestir de Montserrat i durant els segles XVII i XVIII funciona com escola d’arts i residència de monjos ancians, època en la qual el monestir segueix creixent amb la construcció de l’Edifici de Migdia ja d’estil barroc.

Claustre amb sepultures medievals

Claustre modificat a l'esquerra per la família Casas

Va ser a l’any 1835 amb l’aprovació de l’anomenada “Desamortització de Mendizábal”, que els monjos de Sant Benet es van veure obligats a fugir del monestir, i aquest va acabar abandonat fins que l’any 1907 Elisa Carbó i Ferrer, mare del pintor modernista Ramon Casas, va adquirir el monestir amb la intenció de transformar-lo en residència d’estiueig familiar.

Capitell de l'entrada a l'església del monestir

Nau central de l'església del monestir

L’any 2000 el monestir de Sant Benet de Bages va ser adquirit als hereus de la família Casas per l’Obra Social de Caixa Manresa, que l’estudia, el restaura i l’integra en el conjunt de Món Sant Benet, inaugurant-lo al públic el novembre de l’any 2007.

Interior de l'església

Fàbrica Tèxtil

La fàbrica de Sant Benet és una antiga fàbrica tèxtil i colònia bàsica al peu del riu Llobregat, al sud-est del municipi de Sant Fruitós de Bages, a tocar amb el terme de Navarcles.

Antiga fàbrica restaurada

Consta de dues naus quadrangulars, diverses construccions de serveis de manteniment i magatzem i el canal que proporcionava l’energia hidràulica a través de la turbina per moure els telers. Cal fer esment de l’emblemàtica xemeneia de maó vist. També inclou un bloc de pisos per als treballadors, a manera de colònia de petites dimensions, tot i que, a causa de la proximitat del nucli de Navarcles, no va arribar a esdevenir una colònia desenvolupada, més enllà dels serveis més bàsics proporcionats pels propietaris de la fàbrica.

La família Casas Carbó

Tant la família Casas com la Carbó provenien de la zona del Garraf i havien fet fortuna a Amèrica, especialment a la zona de Cuba on duien a terme negocis i gestions comercials. Finalment, amb el capital aconseguit tornaven a Catalunya on invertien les seva fortuna en les noves activitats que s’estaven desenvolupant a la zona, especialment el tèxtil.

Estances de la família Casas Carbó que s'estenen per sobre
del claustre del monestir

Estança per fer trobades amb amics

Com era habitual en l’època, es va acordar un matrimoni planificat entre les dues famílies, d’aquesta manera Ramon Casas Gatell es va casar amb Elisa Carbó Ferrer l’any 1859 i es van establir a la ciutat de Barcelona, on van tenir tres fills, Montserrat, Elisa i Ramon.

Llit pel qui va pleitejar la duquessa d'Alba

Benet fent la visita guiada

Ramon Casas fou un pintor, dibuixant i cartellista vinculat a l'impressionisme i un dels impulsors del modernisme català. És un dels pintors més reconeguts de la primera generació modernista i, juntament amb Santiago Rusiñol, membres de la bohèmia daurada, l'impulsor de la renovació de la pintura catalana de finals del segle xix. Amb tan sols 15 anys, va iniciar una estada a París per ampliar la seva formació, que es va prolongar tres anys.

La Casa de l’amo

Quan Elisa Carbó era només accionista de la fàbrica ja venia a passar els estius a aquesta casa amb els seus fills. Així doncs, el Monestir i el seu entorn era molt conegut per la seva família. Quan l’any 1907 Elisa Carbó té l’oportunitat, adquireix el Monestir i la resta de propietat a subhasta i comença a fer-hi reformes per a transformar el recinte monàstic en la casa d’estiueig on hi passaran llargues temporades.

Casa de l'amo

Porxo a casa l'amo