4/8/17

Centre d'Interpretació Dinosaures Fumanya (Fígols - El Berguedà)

Un cop ben dinat a Sant Corneli, vam traslladar-nos a un paratge excepcional de Fígols a l'Alt Berguedà, per veure el Centre d'Interpretació Dinosaures Fumanya, a més de 1.400 m d'altitud i a 7km del Museu de les Mines de Cercs. És el jaciment europeu més extens amb petjades de sauròpode del Cretaci superior i un dels més importants a nivell mundial.
Paret on es visualitzen les petjades de dinosaures
El projecte de museïtzació del Centre de interpretació Dinosaures de Fumanya es planteja al voltant de l’explotació minera a cel obert de Fumanya, activa entre 1975 i 1986, que va deixar al descobert un impressionant jaciment paleontològic amb més de 3.500 empremtes de dinosaures de més de 65 milions d’anys.
Húmer de titanosaure
Vèrtebra de titanosaure
La relació entre els dinosaures i el carbó és directa: ells van desaparèixer fa 65 milions d’anys, a finals del Cretaci, que és el període en què es va formar el lignit i en el qual la formació geomorfològica dels Pirineus verticalitza el que havia estat una plana fluvial. Aquesta és l’extraordinària relació entre geologia, mineria i paleontologia: entre els Pirineus, els dinosaures i el carbó.
Ous fossilitzats de titanosaures
Investigadors del Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), en col·laboració amb geòlegs locals en aflorament dels Pirineus, han descrit un gran conjunt de petjades d’arcosauromorfs, rèptils que posteriorment van donar lloca als cocodrils i als dinosaures. Entre les petjades, també van identificar una nova icnoespècie no descrita fins ara al Pirineu: el Prorotodactylus mesaxonichnus.
Curiosos van ser els plafons explicatius i audiovisuals en que s’explica la fossilització de les petjades (icnites) que avui podem veure.
A la paret frontal s'observen les petjades dels titanosaures
 
El jaciment de Fumanya, al terme municipal de Fígols, va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2014, i forma part de la candidatura que aspira a ser patrimoni natural de la Humanitat de la UNESCO, conjuntament amb altres jaciments d’icnites de la península ibèrica.
Centre d'Interpretació
Acabada la visita de les petjades dels dinosaures vam tornar a baixar a Sant Corneli i després de prendre un refresc, vam donar la sortida per acabada.