17/11/16

Museu del Ferrocarril de Catalunya (Vilanova i la Geltrú – Garraf)

El passat 16 de novembre vam visitar el Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova i la Geltrú. Aquest museu pertany a la xarxa de Museus de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya des de 1996.


El Museu s’ubica a les instal·lacions originals del dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú, unes edificacions ferroviàries a cavall entre el segle XIX i començaments del segle XX.

Entrada al museu del Ferrocarril
Gràcies al Museu, hem conegut la figura de Francesc Gumà i Ferran, indià que va fer la fortuna a Matanzas (Cuba) i que al seu retorn va impulsar la creació d’unes de les primeres línies ferroviàries de l’Estat, la del “Ferrocarril de Valls y Villanueva a Barcelona“. També va crear el Banc de Vilanova.


Tren del Centenari

Al Museu hi podem trobar més de cinquanta vehicles de totes les classes: cotxes de viatgers, locomotores a vapor, elèctriques i dièsel. Entre totes elles hi ha la composició completa del Tren del Centenari, una rèplica del primer tren que va circular a la península el 1848.


Dins de màquines de vapor

Entre les més de cinquanta màquines hi podem trobar locomotores construïdes a diferents països (Bèlgica, Anglaterra, Alemanya i Catalunya).

"Teresita"
Algunes de molt interesants o conegudes com: “Teresita” del segle XIX tot ella de fusta, moltes màquines de vapor de principis del segle XX, la “Linda tapada” que més agradà a en Benet, la “Santa Fe”, els Talgos “Virgen de Covadonga” i “Virgen Bien Aparecida”.
"Linda tapada"
Cal destacar que el museu va obrir les seves portes el 1990 gràcies a la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i Renfe.

“Virgen Bien Aparecida”
Talgo
Benet a l'estació del museu